Curieuzeneuzen: de resultaten voor Landen


In maart hebben 50.000 vlamingen zich kandidaat gesteld om mee te doen aan Curieuzeneuzen: het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit in Vlaanderen.

Uiteindelijk werden 20.000 curieuzeneuzen geselecteerd: zij kregen een set met een meettoestel die ze aan hun gevel konden bevestigen. Op die manier konden ze gedurende een maand meten wat de luchtkwaliteit in hun straat was.

De resultaten zijn vandaag bekendgemaakt. Voor Landen bevestigen ze eigenlijk wat we allemaal al heel lang (zouden moeten) weten: de Stationsstraat/Kerkstraat is een groot probleem. De luchtkwaliteit voor omwonenden is ondermaats, de verkeerssituatie is levensgevaarlijk voor de zwakke weggebruiker, winkels zijn niet toegankelijk voor mindermobiele inwoners.

Eens te meer toont dit aan dat geïntegreerde oplossingen noodzakelijk zijn. Quick wins zijn vaak pleisters op een open wonde: duurzaam beleid vereist een visie die verschillende invalshoeken (luchtkwaliteit, mobiliteit, toegankelijkheid, gezelligheid,...) samenbrengt.

Tijd om af te stappen van een Stationsstraat met 4 rijstroken (2 om te parkeren, 2 om te rijden). Tijd om prioriteiten te stellen in de investeringen die de stad doet. Tijd om eindelijk de Stationsstraat over te kopen van Vlaanderen. Tijd om in te zitten met de gezondheid van omwonenden. Tijd om te beseffen dat 'laisser faire laisser passer' écht wel oude politiek is.

Tijd om te beseffen dat schaarse financiën betekent dat je keuzes moet maken in welke investeringen je doet. Dat heet beleid voeren: keuzes maken op basis van financiële mogelijkheden. Als het geld aan de bomen groeit kan je alle investeringsballonnetjes realiseren die je wil, maar als je beperkte middelen hebt moet je kiezen. Dat is als gezin zo, dat is als gemeentebestuur niet anders.

Tijd om Groen te stemmen!

Populaire posts van deze blog

Hoe staat Landen er financieel écht voor?

Industrieterreinen in Landen: het kan anders